Navi
Osallistujat / Tapahtumat 2015-2017 / Tapahtumat kevät 2016 / Mikkeli 24.-25.5.2016

9-luokkalaiset harjoittelivat Vesisankarit-taitoja Mikkelipuistossa

Aurinkoa täydeltä terältä ja peilityynenä hohtava järvenpinta, sekä vehreänä kukkiva Mikkelipuisto tarjosi täydelliset puitteet onnistuneelle kaksipäiväiselle Vesisankarit-tapahtumalle Mikkelissä 24.-25.5. Osallistujina oli reilut 500 mikkeliläistä 9-luokkalaista. ”Tavoitteenamme oli saada paikalle kaikkien koulujen 9-luokkalaiset ja siinä onnistuttiin”, iloitsee tapahtumavastaava, Hannu Korhonen.

Mikkelin tapahtumapäivä tarjosi 9-luokkalaisille 15 toimintapisteen laajan kattauksen vesillä liikkumisen taitojen oppimiseen ja kokeilemiseen. ”Mikkeliläiset tekivät unelmasta totta ja järjestivät tähän mennessä laajimman ja monipuolisimman tapahtumakokonaisuuden yläkoululaisille”, hehkuttaa Sari Turunen Koululiikuntaliitosta. ”Tästä voimme ottaa oppia ja levittää mallia muillekin paikkakunnille”, tuumii Turunen.

Ykkösrastin järjestäjinä olivat Mikkelin pursiseura, Mikkelin soutajat ja Mikkelin Järvipelastajat.
Pursiseuran rastilla rohkeimmatkokeilivat jollalla purjehtimista. Lisäksi tarjolla oli kumiveneellä ajamista sekä kuivalla maalla solmujen harjoittelua, pelastusvälineen heittoa, navigointirataa sekä roikkumiskiikkuja. Mikkelin soutajat opettivat yhteistyön merkitystä kirkkoveneellä soudussa. Mikkelin Järvipelastajat tarjosivat hulppean kyydin pelastusaluksellaan.

Rastilla kaksi Mikkelin uimaseura toi kokeiltavaksi uimarin lämmittely- ja ketteryysradan. Nopeudesta mittelöitiin opettajiakin vastaan. Mikkelin Urheilusukeltajat kertoivat sukellusharrastuksesta ja opettivat pelastusvälineen heittoa veteen ja sieltä uhrin hinaamista rannalle turvaan. SPR Mikkelin väki opetti kylkiasentoon kääntämistä, elvyttämistä sekä hätäpuhelun soittamista. Näillä kolmella taidolla pääsee jo pitkälle, jos hätätilanne osuu kohdalle.

Kolmosrastilla Savon perinnepurjehtijat tarjosivat kokeiltavaksi perinneveneen, ja rastilla tapahtuman suojelija Pertti Parkkola kertoi kokemuksiaan omista vesiseikkailuretkistään. Edes pyörätuoli ja jalan amputoiminen eivät ole tätä reipasta liikkujaa hidastaneet, vaan vesillä käydään edelleen usean kerran viikossa. Mikkelin melojien toimintapisteellä jokainen sai melan käteensä ja hyppäsi kanoottiin yksin tai kaverin kanssa. Tämä oli varmasti upea luontokokemus peilityynellä järvellä kavereiden kanssa. Ehkäpä muutamalle melontakipinäkin heräsi. Sup Saimaa innosti nousemaan sup-laudalle suppailemaan. Moni tarttui haasteeseen ja kokeili tätä suhteellisen uutta lajia ensimmäistä kertaa.

Rastilla neljä oli luvassa seikkailua. Paukkulan nuoriso-opiston rastilla oltiin vesisotaa. Tältä rastilta kukaan ei lähtenyt kuivana. Mikkelin tuomiokirkkoseurakunta oli tuonut veden yli viritetyn slag linen. Vielä viileähkö vesi toi jännitystä ylitykseen. Joku taisi paidan helmansa kastaakin. Mikkelin työpajan rastilla nautittiin aurinkoisesta säästä ja keitettiin trangialla kahvia ja teetä.

Viidennellä rastilla Puolustusvoimien Etelä-Savon aluetoimisto ja Karjalan prikaati tekivät tutuksi puolustusvoimien toimintaa. Aliupseerikokelaat ohjasivat puolijoukkueteltan pystytystä, pajupillin ja solmujen tekoa. Pelastuslautta rakentui havuista ja puolijoukkueteltasta (=donitsi) tai rinkoista käyttäen apuna puunrunkoja. Molemmat lautat kelluttivat ja vesistön ylitys tapahtuu niillä turvallisesti. Lisäksi kokeiltavana olivat lämpökamerat, joita käytetään esimerkiksi ihmisten etsimiseen maastosta.

Opettajat kiittelivät kilvan onnistunutta päivää. 9-luokkalaiset saivat paljon eväitä turvalliseen vesillä liikkumiseen ja mukaviin kesäharrastuksiin.

Lisätietoja Mikkelin tapahtumasta:

Liikkumisen unelmavuosi-hankkeen projektipäällikkö Hannu Korhonen, hannu.korhonen(at)edu.mikkeli.fi tai 0440-367 977.

Tästä pääset tutustumaan Liikuva Mikkelin-hankkeen kuviin Vesisankarit -tapahtumasta.

Tästä pääset tutustumaan Mikko Rahikaisen ottamiin kuviin Vesisankarit -tapahtumasta.