Navi
Vanhemmat / Turvallisuus

Kesällä taitoja harjoitellaan uimarannoilla

Suomen kesä tarjoaa upeat mahdollisuudet harjoitella vesitaitoja uimarannoilla tai maauimaloissa. 

Turvallisesti rannalla

 

Pelastusliivit

Kun ostaa pelastusliivin tai kelluntapukineen, on syytä olla itselleen rehellinen. Jos uimataito tai kokemus vesillä liikkumisesta on vaatimatonta, kannattaa unohtaa kaikki 50 Newtonin kelluntapukineet. Painon suhteen on myös syytä olla rehellinen. Paljonko painatkaan vesillä täysissä pukeissa, kenties saappaat jalassa? Kokeile, istuvatko pelastusliivit hyvin ja tuntuvatko ne mukavilta. Muista, että liivien alle pitäisi mahtua myös päällystakki tai muuta vaatetta. 

Hyväksyttyjen pelastusliivien ja -pukineiden sisäpuolella on CE-merkintä. Tarkista myös seuraavat seikat:

  • saumojen ehjyys
  • kellunta-aineen ehjyys ja kimmoisuus
  • kiinnitysnauhojen ja -solkien kunto
  • pintamateriaalin ehjyys

Liivejä ostaessassi sinun on syytä vaatia avointa ostoa ja mahdollisuutta kokeilla liivejä käytännössä.

Monentasoista kelluvuutta
Suomessa kaikkien pelastusliivien ja kelluntapukineiden tulee täyttää henkilösuojaimista annettujen direktiivien vaatimukset. Tyyppitarkastus perustuu eurooppalaisiin standardeihin, joiden mukaan kelluntavarusteet jaetaan neljään kantavuusryhmään. Kantavuus ilmoitetaan Newtoneina (N).

50 Newtonin kelluntaliivit, -takit ja -haalarit on tarkoitettu vain uimataitoisille käytettäväksi suojaisilla vesillä, rannan läheisyydessä, missä apu on lähellä. Ne eivät käännä tajutonta ihmistä selälleen ja niistä puuttuu useimmiten kaulus. Kelluntapukineita ei valmisteta alle 30-kiloisille lapsille.

100 Newtonin pelastusliivit on tarkoitettu käytettäviksi suojaisilla vesillä. Ne kääntävät tajuttoman ihmisen selinkelluntaan 10 sekunnissa. Näitä liivejä valmistetaan ainoastaan oranssina, punaisina tai keltaisina, ja niihin kuuluvat pakollisina heijastin sekä pilli. Tällaiset liivit hankitaan lapselle.

150 Newtonin pelastusliivit on tarkoitettu käytettäviksi rannikkovesillä. Ne kääntävät tajuttoman selinkelluntaan 5 sekunnissa. Yleensä 150 Newtonin liivit ovat ilmatäytteisiä, ja niitä saa myös haararemmillä varustettuna.

275 Newtonin liivit on tarkoitettu käytettäviksi avomerioloissa vesitiiviiden ja painavien asusteiden kanssa. Ne kääntävät tajuttoman henkilön turvalliseen kellunta-asentoon 5 sekunnissa. Liivit ovat yleensä ilmatäytteisiä.

Pelastaminen

Kun huomaat jonkun olevan hädässä, toimi seuraavalla tavalla:

H
Hälytä lisäapua jos suinkin mahdollista, ennen kuin aloitat varsinaiset pelastustoimet. Tällä varmistat lisäavun saamisen paikalle.

R
Rauhoita pelastettavaa kertomalla hänelle, että apua on tulossa. Se antaa pelastettavalle turvallisuuden tunnetta ja voimia jaksaa vielä vähän aikaa.

A
Etsi apuväline, hae jotain kättä pidempää avuksesi ja turvaksesi, mieluiten jotain kelluttavaa. Jos olosuhteet ovat vaikeat, pyri saamaan apua muilta paikallaolijoilta tai soittamalla 112.

P
Pelasta: lähesty pelastettavaa varoen, mutta ripeästi. Pidä apuväline itsesi ja pelastettavan välissä ja ojenna apuväline pelastettavalle, jos pelastettava on lähellä rantaa. Välineen voi myös heittää hänelle. Auta pelastettava rantaan, tee tarvittavat ensiaputoimenpiteet ja toimita tarvittaessa jatkohoitoon.

Ensiapu

Lisää ohjeita pelastamisesta löytyy mm. SPR:n elvytysohjeista.