Hyppää sisältöön

Vesisankareita Kauhajoella 24.11.

Virkistysuimala Virkussa järjestetään Vesisankarit-tapahtuma koululaisille perjantaina 24.11. Ennakkoon ilmoittautuneet luokat tutustuvat tapahtuman aikana hauskoihin ja monipuolisiin vesitaitorasteihin.

Toiminnallisessa tapahtumassa ammattitaitoiset ohjaajat opastavat kävijöitä vesitaitojen saloihin toiminnallisilla tehtävärasteilla. Tapahtumassa pääsee kokeilemaan pelastusliivien pukemista ja niiden kanssa uimista, uimaan sukelluslasien ja snorkkelin kanssa, kokeilemaan melontaa, testaamaan laitesukellusta, opettelemaan vesipelastusharjoitteita sekä harjaannuttamaan uinti- ja vesitaitoja toimintaradalla. Järjestelyistä vastaavat uimahallin henkilökunta, Suupohjan Sukeltajat, Kauhajoen Opiston opiskelijat ja liikuntapalveluiden työntekijät.

Vuoden 2023 tapahtumien teemoina ovat pelastusliivihaaste sekä melonta ja luonnonvedet. Tapahtumissa tutustutaan melontaan Melomon ilmatäytteisillä kanooteilla. Pelastusliivihaasteessa herätellään sitä, että vedessä liivien pukeminen on liian myöhäistä. ”Kannustamme myös uimahalleja pitämään tapahtumien ulkopuolellakin ”vesipeuhupaikkaa”, jossa lapset voivat käyttää hallilta löytyviä välineitä. ”Ilonen peuhaaminen innostaa vesitaitojen pariin ja edistää siten tärkeitä taitoja”, sanoo Vesisankarit-koordinaattori Mette Lammi Koululiikuntaliitosta.

Kunnilla merkittävä rooli uimataidon edistäjänä

Lasten uimataito on heikentynyt merkittävästi. Viimeisen Uimataitotutkimuksen (2022) mukaan vain 55% kuudesluokkalaisista oli uimataitoisia, edellisestä tutkimuksesta (2016) laskua on ollut huolestuttavasti 21%.  Koulujen uimaopetus, sen puute tai siihen panostaminen näkyy suoraan koululaisten uimataidossa. Oulu, Iisalmi ja Lahti ovat esimerkkejä, jotka toteuttavat koululaisten uimaopetusta hyvin. Oulussa 81,6 % ja Iisalmessa 79 % kuudesluokkalaisista ovat uimataitoisia. Lahdessa ei erillistä testiä uida. Jokainen kunta on löytänyt toimivat mallit, jolla edistää koululaisten uimataitoa.  Vesisankarit-tapahtumat tarjoavat lisämahdollisuuksia vesitaitojen harjoitteluun kavereiden tai vanhempien kanssa.

Jo vuodesta 2015 toiminut Vesisankarit-hanke kannustaa vesillä liikkumisen harjoitteluun niin uimahallitapahtumissa kuin Vesisankarit-kouluissa. Vesisankarit-tapahtumia on järjestetty lähes 400 ympäri Suomen.

Koululiikuntaliiton koordinoimassa Vesisankarit-hankkeessa ovat mukana Sukeltajaliitto, Suomen Melonta- ja Soutuliitto, Suomen Meripelastusseura, Suomen Punainen Risti, Suomen Purjehdus ja Veneily, Suomen Uimaliitto sekä Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto. Hanketta tukee Reijo Rautauoman säätiö sekä Jenny ja Antti Wihurin rahasto.

Lisätietoa hankkeesta: www.vesisankarit.fi.

—————————————————————-

Lisätietoa Vesisankarit-tapahtumasta:

Mari Kiukkonen-Gazdali, Kauhajoen Vesisankarit-tapahtumavastaava,

040 485 0041 ja mari.kiukkonen-gazdali@kauhajoki.fi

Jaa somessa: