Navi
Ajankohtaista / Vesisankarit-koululaistapahtuma Pyhäjärvellä keskiviikkona 11.12.

Vesisankarit-koululaistapahtuma Pyhäjärvellä keskiviikkona 11.12.

2.12.2019 7.00

Supersuosittu Vesisankarit-koululaistapahtuma rantautuu ensimmäistä kertaa Pyhäjärven uimahalliin keskiviikkona 11.12.2019.

Tapahtumassa koululaiset harjoittelevat erilaisia vesillä liikkumisen taitoja toiminnallisesti. Päivän aikana paikalle saapuu noin sata 5.-6.-luokkalaista opettajiensa johdolla.

Tapahtumapäivänä altaat täyttyvät ohjelmasta, kun Suomen Punaisen Ristin Pyhäjärven osasto ja uimahallin henkilökunta yhdistävät voimansa ja innoittavat koululaiset tutustumaan vesiturvallisuuden ja -taitojen saloihin erilaisilla rastipisteillä. Ohjelmassa mm. ensiapuharjoittelua, pelastusliivit päällä uintia, vesipelastusta ja -pelailua.

Vesisankarit-hanke on vuodesta 2015 kannustanut monipuolisten vesillä liikkumisen taitojen harjoitteluun ympäri Suomea järjestetyissä koululais- ja yleisötapahtumissa. Tapahtumat innostavat kaikenikäisiä harjoittelemaan vesitaitoja ja lisäävät vesiturvallisuustietoutta sekä antavat vesiliikuntaelämyksiä.  Kahdeksan järjestön yhteistyönä toteutettava hanke jatkaa vesillä liikkumisen taitojen ja vesiturvallisuuden edistämistä myös vuonna 2020.

Oletko uimataitoinen, osaatko pelastaa tai toimitko vesillä turvallisesti?

Vuosittain keskimäärin neljä (4) alle 15-vuotiasta hukkuu. Tutkimustiedon, Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton ja Trafin vesiturvallisuusasiantuntijoiden näkemysten perusteella varhaisen uimataidon oppiminen on keskeisessä asemassa lasten ja nuorten hukkumiskuolemien ehkäisemisessä. Esi- ja perusopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin sisältyy kouluille velvoite riittävän ja säännöllisen uimataidon opetuksesta jo alkuopetuksesta lähtien. Kaikkea vastuuta ei voi sälyttää kunnille vaan myös vanhempien rooli veteen tutustuttamisessa ja vesirohkeuden oppimisessa on merkittävä. 

”On tärkeää, että vesielementti tulee tutuksi ja vanhemmat eivät siirrä mahdollista omaa vedenpelkoaan lapselle. Vanhemmat ovat keskeisessä roolissa mahdollistamassa vesitaitojen harjoittelua. Suihku- ja saunahetkissäkin voi harjoitella kasvojen kastelua, kuplien puhaltamista isoon kauhaan tai sukeltamista kurkkaamalla pesuvatiin”, sanoo Koululiikuntaliiton liikunta-asiantuntija Sari Turunen. ”Kouluikäisten kanssa yhteiset uintihetket uimahallissa tukevat kouluissa annettavaa uimaopetusta. Vesisankarit-tapahtumissa opettelemme monipuolisesti vesitaitoja ja kannustamme taitojen harjoitteluun myös kotona”, jatkaa Turunen.

Koululiikuntaliiton koordinoimassa Vesisankarit-hankkeessa ovat mukana Sukeltajaliitto, Suomen Melonta- ja Soutuliitto, Suomen Meripelastusseura, Suomen Punainen Risti, Suomen Purjehdus ja Veneily, Suomen Uimaliitto sekä Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto. Hanketta tukee Reijo Rautauoman säätiö sekä Jenny ja Antti Wihurin rahasto.

Lisätietoa hankkeesta: www.vesisankarit.fi.


Lisätietoa Vesisankarit-tapahtumasta:

Essi Pekkarinen, Pyhäjärven Vesisankarit-tapahtumavastaava, essi.pekkarinen@pyhajarvi.fi