Navi
Ajankohtaista / Nastolassa tehdään Vesisankareita 9.11.2019

Nastolassa tehdään Vesisankareita 9.11.2019

31.10.2019 7.00

Supersuosittu Vesisankarit-tapahtuma rantautuu toista kertaa Nastolan uimahalliin lauantaina 9.11.2019 klo 10-13. Kaikki ovat tervetulleita harjoittelemaan vesitaitoja uimahallilipun hinnalla. Jokainen osallistuja saa muistoksi Vesisankarit-diplomin.

Tapahtumapäivänä altaat täyttyvät ohjelmasta, kun Nastolan Sukellussuunistajat, EW Dive, TG Cafe, Lahden uimaseura, Ensiapu Lahti sekä Nastolan uimahallin henkilökunta yhdistävät voimansa ja ohjaavat osallistujat erilaisten vesitaitojen pariin. Ohjelmassa on mm. laitesukellusta, snorklausta, vaatteet päällä uintia, melontaa, merenneito- ja tekniikkauintia, pelastusliivit päällä uintia sekä ensiapuharjoitteita. Perheen pienimmille tehtäviä ja puuhaa lastenaltaassa.  

”Lauantain tapahtuman tavoitteena on tuoda asiakkaille monipuolisesti erilaisia lajeja ja mielenkiintoisia kokeiluja vedessä toimimiseen harrastustoiminnan ja vesiturvallisuuden merkeissä. Uimahallissahan voi harrastaa muutakin kuin uimista. Olemme halunneet huomioida myös aikuiset, joten Vesisankarit-tapahtumassa riittää tekemistä ja kokeiltavaa koko perheelle ", kommentoi Nastolan Vesisankarit-tapahtumavastaavana toimiva Kirsi Koivunen. 

Vesisankarit-hanke on vuodesta 2015 kannustanut monipuolisten vesillä liikkumisen taitojen harjoitteluun ympäri Suomea järjestetyissä koululais- ja yleisötapahtumissa. Tapahtumat innostavat kaikenikäisiä harjoittelemaan vesitaitoja ja lisäävät vesiturvallisuustietoutta sekä antavat vesiliikuntaelämyksiä. Kahdeksan järjestön yhteistyönä toteutettava hanke jatkaa vesillä liikkumisen taitojen ja vesiturvallisuuden edistämistä myös vuonna 2020.

Oletko uimataitoinen, osaatko pelastaa ja toimitko vesillä turvallisesti?

Vuosittain keskimäärin neljä (4) alle 15-vuotiasta hukkuu. Tutkimustiedon, Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton ja Trafin vesiturvallisuusasiantuntijoiden näkemysten perusteella varhaisen uimataidon oppiminen on keskeisessä asemassa lasten ja nuorten hukkumiskuolemien ehkäisemisessä. Esi- ja perusopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin sisältyy kouluille velvoite riittävän ja säännöllisen uimataidon opetuksesta jo alkuopetuksesta lähtien. Kaikkea vastuuta ei voi sälyttää kunnille vaan myös vanhempien rooli veteen tutustuttamisessa ja vesirohkeuden oppimisessa on merkittävä. 

”On tärkeää, että vesielementti tulee tutuksi ja vanhemmat eivät siirrä mahdollista omaa vedenpelkoaan lapselle. Vanhemmat ovat keskeisessä roolissa mahdollistamassa vesitaitojen harjoittelua. Suihku- ja saunahetkissäkin voi harjoitella kasvojen kastelua, kuplien puhaltamista isoon kauhaan tai sukeltamista kurkkaamalla pesuvatiin”, sanoo Koululiikuntaliiton liikunta-asiantuntija Sari Turunen. ”Kouluikäisten kanssa yhteiset uintihetket uimahallissa tukevat kouluissa annettavaa uimaopetusta. Vesisankarit-tapahtumissa opettelemme monipuolisesti vesitaitoja ja kannustamme taitojen harjoitteluun myös kotona”, jatkaa Turunen.

Koululiikuntaliiton koordinoimassa Vesisankarit-hankkeessa ovat mukana Sukeltajaliitto, Suomen Melonta- ja Soutuliitto, Suomen Meripelastusseura, Suomen Punainen Risti, Suomen Purjehdus ja Veneily, Suomen Uimaliitto sekä Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto. Hanketta tukee Reijo Rautauoman säätiö sekä Jenny ja Antti Wihurin rahasto.

Lisätietoa hankkeesta: www.vesisankarit.fi.


Lisätietoa Vesisankarit-tapahtumasta:

Kirsi Koivunen, Nastolan Vesisankarit-tapahtumavastaava, kirsi.koivunen@nastola.fi