Navi
Ajankohtaista / Uudessakaupungissa tehdään Vesisankareita lauantaina 13.4.

Uudessakaupungissa tehdään Vesisankareita lauantaina 13.4.

10.4.2019 15.00

Supersuosittu koko perheen Vesisankarit-tapahtuma rantautuu jo toista kertaa Uudenkaupungin uimahalliin lauantaina 13.4. klo 12–17. Kaikki ovat tervetulleita harjoittelemaan vesitaitoja pelkän uimahallilipun hinnalla.

Altailla käy kuhina, kun Vakka-Suomen Urheilusukeltajat ry, – Uinti-Vakka ry, SPR Uudenkaupungin osasto, Melontapiste Oy, Uudenkaupungin liikuntapalvelut sekä uimahallin henkilökunta yhdistävät voimansa ja innoittavat uimarit tutustumaan vesiturvallisuuden ja -taitojen saloihin. Ohjelmassa mm. vesipelastusta, pelastusliivit päällä uintia, SUP-lautailua, elvytystä, temppuilua, laitesukellusta, norppatoimintaa, tekniikkavinkkejä ja melontaa. Osallistujat saavat uusien vesitaitojen sekä iloisen mielen lisäksi mukaansa Vesisankarit-diplomin.

”Tämä on hieno tilaisuus tarjota uimahallin asiakkaille erilaista ohjelmaa ja samalla edistää kaikille tärkeitä vesitaitoja”, kertoo Uudenkaupungin liikuntapalveluista vastaava Heidi Vuori.

Vesisankarit-tapahtumissa on tavoitteena tarjota vesiliikuntaelämyksiä ja innostaa kaikenikäisiä ihmisiä harjoittelemaan vesillä liikkumisen taitoja. Tänä vuonna järjestetään kaikille avoimien Vesisankarit-tapahtumien lisäksi koululaistapahtumia ympäri Suomen.

Lasten vesitaitojen opettamista ei tule laiminlyödä

Vesisankarit-hanke ottaa kantaa koulujen uimaopetuksen puolesta. Uusimman uimataitotutkimuksen (LIKES 2017) mukaan 76 % 6-luokkalaisista on uimataitoisia, eli joka neljännellä Suomessa asuvalla 12-vuotiaalla ei ole riittävää uimataitoa. Uimataitoinen jaksaa veteen pudottuaan uida yhtäjaksoisesti 200m, josta 50m selällään. Kunnissa, joissa opetussuunnitelman mukaista uimaopetusta ei järjestetä ollenkaan, on lasten uimataito selvästi heikompi kuin niissä, joissa uintia järjestetään joka luokka-asteella.

”On valitettavaa, että osa kunnista ei näe koulujen uimaopetuksen merkitystä ja tärkeyttä. Esimerkiksi Espoossa ja Vantaalla koulujen uimaopetus päättyy neljännen luokan lopussa. Espoossa vain heikkotaitoiset saavat opetusta 5.-6. luokilla. Osa kouluista Espoossa on itse rahoittanut uimaopetusta 5.-6. -luokkalaisille”, kertoo Sari Turunen Koululiikuntaliitosta. ”Koulujen uimaopetus tavoittaa myös ne lapset, joilla eri syistä ei ole mahdollisuutta käydä vapaa-ajalla uimassa ja oppia uimaan. 5.-6. -luokkaisten fyysiset ominaisuudet antavat mahdollisuuden harjoitella tärkeitä pelastustaitoja tai pidempää uintimatkaa eri tavoin kuin nuorempien koululaisten kanssa”, jatkaa Turunen.

”Vesitaidot ovat maassamme kansalaistaitoja ja on kurjaa, että säästöihin vedoten kunnat laiminlyövät opetussuunnitelman tavoitteita”, lisää Vesisankarit-koordinaattori Susanna Aulin Koululiikuntaliitosta.

Koululiikuntaliiton koordinoimassa Vesisankarit-hankkeessa ovat mukana Sukeltajaliitto, Suomen Melonta- ja Soutuliitto, Suomen Meripelastusseura, Suomen Punainen Risti, Suomen Purjehdus ja Veneily, Suomen Uimaliitto sekä Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto. Hanketta tukee Reijo Rautauoman säätiö sekä Jenny ja Antti Wihurin rahasto.

Lisätietoa hankkeesta: www.vesisankarit.fi.

Lisätietoa Vesisankarit-tapahtumasta:

Johanna Laimaa, Uudenkaupungin uimahallin Vesisankarit-tapahtumavastaava p. 050 557 9103 tai uimaopettaja@uusikaupunki.fi